Autorijden in de mist

Categorie: Autoverzekering 4 november 2015  door:  Yke Luinenburg

Autorijden in de mist

Autorijden bij mist kan levensgevaarlijk zijn als je je niet aan de richtlijnen weet te houden. In deze blog krijg je een aantal tips om de veiligheid te vergroten. De belangrijkste vuistregel bij autorijden in de mist is: "halveer je snelheid en verdubbel je afstand!"

Voordat je vertrekt bij mist

Vraag jezelf eerst af of je wel echt de weg op moet. Verplaats de afspraak als dit mogelijk is. Moet je toch de weg op zorg er dan voor dat je autoruiten schoon zijn en verwijder de condens die aan de binnenkant van de ruiten kan ontstaan. Verwarm de binnenruimte van de auto voldoende zodat de ruiten niet opnieuw beslaan. Mist kan aanslaan op de autoruiten. Gebruik je ruitenwissers om beter zicht te krijgen.

Welke verlichting gebruik je bij mist

Zonder licht in de mist rijden is verboden. Je automatische lichtsensor werkt alleen in het donker dus schakel het licht handmatig in. Gebruik je dimlicht en niet je grootlicht. Het grootlicht weerkaatst tegen de mist waardoor je tegen een muur van licht aan rijdt en je verblind ook de tegenliggers.

Mistlampen voor

Heb je mistlampen aan de voorkant van je auto dan mag je deze gebruiken als het zicht minder dan 200 meter is. Dit is het geval bij dichte mist. Buiten de bebouwde kom kun je met behulp van de hectometerpaaltjes inschatten hoeveel 200 meter is. Deze paaltjes zijn om de 100 meter geplaatst.

Mistlamp achter

Over het gebruik van het mistachterlicht bestaan veel misverstanden. Het mistachterlicht mag uitsluitend aan als het zicht minder dan 50 meter is. Dit is alleen het geval bij zeer dichte mist. Je kunt zelfs een boete krijgen als je je mistachterlicht bij beter zicht gebruikt. 

Schakel je mistachterlicht uit zodra je ziet dat er iemand achter je rijdt. Het felle rode licht is hinderlijk en kan de achterligger verblinden. Ook kan deze denken dat je remt waardoor er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Dit is overigens ook de reden dat er bij de meeste auto’s maar één in plaats van twee mistachterlampen op de achterkant zitten.

Voldoende afstand houden

De landelijke norm voor de veilige afstand tussen twee voertuigen is de afstand die je aflegt in 2 seconden. Dus hoe harder je rijdt, hoe groter de veilige afstand moet zijn. Met de afstandscalculator kun je voor elke snelheid de veilige afstand berekenen.

Bij mist is het verstandig om de dubbele afstand aan te houden!

Goede autoverzekering

Ook al ben je zelf een veilige autorijder, een ongeluk kan je altijd overkomen. Dan is het maar beter dat je goed verzekerd bent. Bereken snel je premie voor een goede autoverzekering zonder eigen risico.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom verzekeren bij Voryo?

  • Goede voorwaarden tegen scherpe premies
  • Geen eigen risico's
  • Samen schades voorkomen
  • Altijd garantie tegen onderverzekering

Deel met je vrienden:

Mensen die een inbraak meegemaakt hebben merken dat dit veel met je gevoel van veiligheid doet. Ik adviseer en help klanten van Voryo graag met het beveiligen van hun woning.

Renze Prins eigenaar RKPBouw RKPBouw Franeker